Sunnuntai 13.12.2020 (radio)

EU:n ja Britannian neuvottelut

Boris Johnson ja  Ursula von der Leyen

EU ja Britannia aikovat sittenkin jatkaa neuvotteluja kauppasopimuksesta.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Britannian pääministeri Boris Johnson kertovat neuvottelujen jatkamisesta yhteisellä tiedotteella.
EU ja Britannia ovat neuvotelleet kauppasopimuksesta jo melkein vuoden ajan. Neuvottelujen takarajan piti olla tänään.
Sopimuksella on jo kiire, sillä Britannian EU-eron siirtymävaihe loppuu vuodenvaihteessa. Silloin Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Saksan koronarajoitukset

Liikennemerkki ilmoittaa maskipakosta jalankulkijoilla.

Saksa tiukentaa koronarajoituksia. Uudet rajoitukset otetaan käyttöön keskiviikkona.
Koulut siirtyvät etäopetukseen ja suurin osa kaupoista ja liikkeistä suljetaan. Vain välttämättömät kaupat kuten ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki.
Saksassa on ollut osittainen koronasulku yli kuukauden. Tartuntamäärät ja kuolemantapaukset ovat kuitenkin vain kasvaneet.

Suomen koronatartunnat

Autojono HUSin ja 9Lives-yhtiön yhteiseen koronatestauspisteeseen Vantaan Koivukylässä Havukosken liikuntapuistossa 1. joulukuuta.

Koronatapausten määrä kasvaa myös Suomessa.
Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu yhteensä yli 6000 koronatartunaa. Se on noin 870 tartuntaa enemmän kuin kahden edellisen viikon aikana.
Tartuntoja on nyt todettu yhteensä melkein 31 000 ja koronaan on kuollut noin 450 ihmistä.

Lucia-neito

Ingrid Enckell

Tänään on vietety Lucian päivää.
Lucian päivän perinteisiin kuuluu Lucia-neito, jolla on päässä kynttiläkruunu. Lucia-neito tuo valoa talven pimeyteen.
Tämän vuoden Lucia-neito on helsinkiläinen Ingrid Enckell. Hänet kruunattiin illansuussa Tuomiokirkossa Helsingissä. Koronatilanteen takia kirkkoon ei päästetty yleisöä eikä perinteistä Lucia-kulkuetta järjestetty.

Tähdenlennot

Geminidit tähdenlento.

Ensi yönä voi nähdä paljon tähdelentoja.
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että sunnuntain ja maanantain välisenä yönä voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa. Tähdenlennot ovat peräisin Geminidit-nimisestä meteoriparvesta.
Ylen meteorologi Joonas Koskela kuitenkin kertoo, että yö on pilvinen koko maassa. Paikoin pilvipeite voi vähän repeillä, mutta voi hyvin olla, että tähdenlennot jäävät kokonaan pilvien taakse, Joonas Koskela sanoo.