Lauantai 5.12.2020 (radio)

Vanhusten koronarajoitukset

Myyrmäen vanhustenkeskus, Vantaa.
Eduskunnan oikeusasiamies on sanonut, että tartuntatautilain perusteella ei saa rajoittaa paljon vanhusten elämää.Eleni Paspatis / Yle
Vanhusten koronarajoituksissa voi olla ongelmia. Hoitokodeissa ja hoivakodeissa on rajoitettu vanhusten oikeuksia koronan takia.
Esimerkiksi vanhus ei ole saanut mennä ulos tai vanhus ei ole saanut tavata omaisia.
Vanhustyön asiantuntija, geriatrian emeritaprofessori Marja Vaarama sanoo, että osa vanhusten koronarajoituksisista voi olla lainvastaisia.

Itämeren turvallisuustilanne

Puolustusministeri, Antti Kaikkonen, Kesk.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo, että turvallisuustilanne Itämerellä on muuttunut pysyvästi.
Kaikkonen oli vieraana Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa TV:1ssä. Hän arvioi, että turvallisuustilanne Itämerellä muuttui sen jälkeen, kun Venäjän ja Ukrainan välit huononivat vuonna 2014. Silloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Itämerellä liikkuu nyt aiemaa enemmän sotilaslentokoneita ja sotilaslaivoja.
Suomen armeijalle tulee paljon aiempaa enemmän tunnistustehtäviä, eli pitää mennä katsomaan, minkä maan sotilaslaiva tai sotilaslentokone Itämerellä liikkuu.

USA vähentää sotilaita Somaliassa ja muissa maissa

Etualalla näkyy soitlaan olkapää ja käsivarressa Yhdysvaltain lippu ja 101. maahanlaskujoukkojen tunnus. Taustalla näkyy somalialaisia sotilaita.

USA vetää pois paljon sotilaita Somaliasta.
Presidentti Donald Trump antaa määräyksen, että suurin osa USA:n sotilaista vedetään pois Somaliasta ensi vuoden alussa. USA:lla on Somaliassa noin 700 sotilasta.
Presidentti Trump sanoo, että USA vähentää sotilaita myös Afganistanissa ja Irakissa.

Sunnuntaina on Suomen itsenäisyyspäivä

Suomen Lippu liehuu salossa

Huomenna sunnuntaina on Suomen itsenäisyyspäivä. Sitä juhlitaan tänä vuonna eri tavalla kuin aiemmin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän lipunnosto aamulla on siirretty Helsingistä Hämeenlinnaan.
Presidentinlinnassa ei ole isoja juhlia. Linnassa on kuitenkin esiintyjiä ja erilaista ohjelmaa, jota voi katsoa televisiosta.
Yle lähettää sunnuntaina paljon ohjelmaa itsenäisyyspäivän tapahtumista.

Sää

Lunta maassa varhain aamulla Helsingissä 20. marraskuuta.

Sunnuntaina maan keskiosassa sataa vettä tai räntää, pohjoisessa sataa vettä tai lunta. Etelässä sataa paikoin tihkusadetta. Lämpötila on päivällä 0 ja +7 asteen välillä.