Maanantai 7.12.2020 (radio)

Lastensuojeluilmoitukset

Lapsi katsoo ikkunasta ulos.

Monet kunnat sanovat, että lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut koronapandemian aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Lastensuojelun Keskusliitto kysyivät kunnilta lastensuojelusta.
Yli 40 prosenttia kunnista sanoo, että lastensuojeluilmoitukset lisääntyivät syksyn aikana verrattuna aikaan ennen koronaa. Eniten uusia lastensuojeluilmoituksia ovat tehneet poliisi ja koulut.
Kunnat sanovat, että lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut ehkä esimerkiksi sen takia, että vanhemmat ovat väsyneitä, perheissä on taloushuolia tai lasten koulunkäynnissä on ongelmia.

Koronatartunnat

Koronavirustesti-opaste Tampereella joulukuussa 2020.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut uudet koronaluvut.
Suomessa on 9 uutta koronakuolemaa.
Uusia koronavirustartuntoja on 250. Uusista tartunnoista yli puolet on todettu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.
Yli 200 koronapotilasta on tällä hetkellä sairaalahoidossa.

Kotimainen ruoka

Lähikuva S-marketin ostoskorista ostoksineen.
Suomalaiset haluavat ostaa kotimaista ruokaa.Eleni Paspatis / Yle
Suomalaiset ostavat kotimaista ruokaa enemmän kuin ennen.
Kotimaisen ruuan myynti on kasvanut korona-aikana, koska nyt ihmiset leipovat ja laittavat ruokaa kotona enemmän kuin ennen.
Esimerkiksi S-ryhmän kaupat kertovat, että kotimaisen ruuan myynti on kasvanut noin 6 prosenttia. Lidl taas kertoo, että kotimaisia tuotteita myydään noin 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Ruokakaupat kertovat, että ihmiset ostavat entistä enemmän esimerkiksi kotimaista tuoretta lihaa, perunaa, juureksia ja vihanneksia.
Kaupat sanovat, että suomalaiset haluavat ostaa kotimaista ruokaa, koska he arvostavat sen puhtautta ja hyvää laatua. Lisäksi he haluavat tukea suomalaista työtä.

Linnan juhlat 2020

Biolapset esiintymässä Presidentinlinnan Atriumissa itsenäisyyspäivän juhlassa.

Ylen itsenäisyyspäivän lähetys presidentinlinnasta kiinnosti yleisöä. Linnan juhlat 2020 -lähetystä katsoi keskimäärin yli 1,5 miljoonaa katsojaa.
Koronapandemian takia linnanjuhlat olivat tänä vuonna erilaiset kuin tavallisesti. Linnassa ei ollut vieraita, mutta siellä oli joukko suomalaisia taiteilijoita. He esittivät esimerkiksi musiikkia ja tanssia. Lisäksi illan aikana tavattiin suomalaisia eri puolilta maata.
Viime vuonna linnanjuhlia katsoi televisiossa keskimäärin noin 2,3 miljoonaa ihmistä.