Maanantai 14.12.2020 (radio)

Koronaluvut

Suojavarusteisiin sonnustautunut sairaanhoitaja ottaa näytettä autossa istuvan henkilön nenästä koronatestipisteellä.
Koronatesteissä on löytynyt uusia koronatartuntoja.Mika Halme / Yle

Suomen koronakuolemien määrä on kasvanut. Maanantaina raportoitiin 8 uutta koronakuolemaa. Suomessa on kuollut koronan takia yhteensä 461 ihmistä.

Manantaina raportoitiin myös 300 uutta koronatartuntaa. Suomessa on raportoitu yhteensä noin 31 000 koronatartuntaa.

Sote-uudistus

Yleiskuva istuntosalista eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Eduskunta päättää Suomen laeista.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen parlamentti eli eduskunta on alkanut käsitellä sote-palvelujen uudistusta. Sote-palvelut tarkoittavat sosiaali- ja terveyspalveluja.

Eduskunta käsittelee hallituksen sote-ehdotusta. Hallitus haluaa jakaa Suomen alueisiin, jotka järjestävät kaikki sote-palvelut.

Nykyään sote-palvelujen järjestäjä on kunta. Suomesta löytyy kuitenkin pieniä kuntia, joilla ei ole rahaa järjestää hyviä palveluja.

Isot sote-alueet pystyvät hoitamaan palvelut paremmin, hallitus sanoo. Silloin ihmiset saavat hyvää hoitoa joka puolella Suomea ja rahaa voidaan säästää.

Oppositiopuolueet ovat sitä mieltä, että hallituksen ehdotus ei paranna sote-palveluja. Uudistus ei myöskään säästä rahaa, oppositio sanoo.

Stockmann

Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo jouluvalaistuksessa, 14.12.2020.
Stockmannin tavaratalo Helsingissä.Jari Kovalainen / Yle

Stockmann myy Helsingin keskustan tavaratalorakennuksen. Stockmannin toiminta rakennuksessa jatkuu, mutta Stockmannista tulee rakennuksen uuden omistajan vuokralainen.

Stockmann myy tavaratalorakennukset myös Viron pääkaupungissa Tallinnassa ja Latvian pääkaupungissa Riiassa. Myös näissä kaupungeissa Stockmann jatkaa toimintaa vuokralaisena.

Rakennusten myyminen on osa ohjelmaa, jolla Stockmannin taloutta yritetään parantaa. Stockmannilla on paljon velkaa, ja koronakriisi on huonontanut Stockmannin taloutta lisää.

Googlen häiriöt

Henkilö puhelimella Googlen haussa.
Monet käyttävät Googlen palveluja myös töissä.Carolina Husu / Yle

Googlen nettipalveluissa on ollut maanantaina ongelmia.

Ongelmia oli monissa maissa, esimerkiksi USA:ssa, Intiassa ja Suomessa. Esimerkiksi sähköposti gmail ja videopalvelu Youtube eivät toimineet normaalisti.

Googlen ongelmat häiritsivät miljoonien ihmisten työntekoa.

Sää

sääkartta
Yle

Tiistaina Suomeen saapuu sadealue. Etelässä sataa vettä, maan keskiosassa lunta.

Sää myös lauhtuu. Etelä-Suomessa on plusasteita. Lapissa on vähän pakkasta.

Keskiviikkona etelään saapuu uusia sateita. Päivällä sade on vettä tai räntää. Keskiviikkoiltana sää kylmenee myös etelässä, ja sade voi tulla lumena.

---